NLB Banka Sarajevo i EFSE uspješno okončali projekt tehničke pomoći za unaprijeđenje ESG standarda za klijente

U petak, 20. travnja, NLB Banka Sarajevo održala je svečanu ceremoniju dodjele certifikata za klijente koji su prošli ”Projekt tehničke pomoći za unaprijeđenje ESG standarda”.

U sklopu ceremonije održan je i panel na temu iskustava klijenata i sudionika u projektu, te koristi za njihovo daljnje poslovanje.

NLB Banka d.d., Sarajevo i Europski fond za jugoistočnu Europu, Tehnička podrška (EFSE) u veljači prošle godine potpisali su ugovor o ”Tehničkoj pomoći za poboljšanje ESG upravljanja”, s ciljem poboljšanja sposobnosti Banke da ispuni ESG zahtjeve i odgovori sve većim potrebama klijenata za usklađenost s ESG-om.

U skladu sa sve većim zanimanjem klijenata za ESG usklađivanjima, 20 naših klijenata su kroz ovaj projekt dobili besplatne savjetodavne usluge iz ESG segmenta kako bi doprinijela unaprijeđenju održivog poslovanja i implementacije ESG procesa. Drago mi je da smo ceremonijom simbolično obilježili uspjeh naših klijenata, ali i Banke i siguran sam da će stečena znanja biti od neizmjerne pomoći u budućem poslovanju. Naš cilj je pratiti trendove i EU regulativu iz oblasti ESG rizika, raditi na unaprijeđenju ESG procesa i vršiti obuku zaposlenika i klijenata. Uvijek ističemo da smo odlučni ostaviti bolje tragove, nama i budućim generacijama, istaknuo je Denis Hasanić, član Uprave NLB Banke d.d. Sarajevo.

Svrha projekta je bila poboljšati ESG upravljanje i doprinijeti strategiji održivosti unutar NLB Banke Sarajevo u skladu sa sve većim ESG zahtjevima svih sudionika. Specifični ciljevi projekta su bili pomoć NLB Banci poboljša svoju sposobnost ispuniti sve veće ESG zahtjeve i unaprijedi znanje uposlenika, te poveća svijest o temi održivosti i zelenog kreditiranja fizičkih osoba, kao i malih i srednjih poduzeća.

Poticanje društveno odgovornog i održivog razvoja ključno je za održivu tranziciju ekonomije koja je u Bosni i Hercegovini neophodna. Zaista nam je drago da je naš dugogodišnji partner NLB Banka d.d., Sarajevo prepoznala važnost navedenog i kroz ovaj projekt unaprijedila vlastite kapacitete i alate za upravljanje mnogim aspektima u području ESG-a. Pored toga, Banka je pružila i savjetovanje svojim klijentima koji se svakodnevno susreću s izazovima tranzicije. Smatramo da je ovaj projekt odlična platforma da EFSE tehnička pomoć proširi svoje područje djelovanja izravno ka privatnom sektoru, te pomogne da se održivost utka u misije i načine poslovanja kompanija, rekla je Mejra Juzbašić Bajgorić, regionalna direktorica Finance in Motion, investicijskog savjetnika za EFSE.

Kompanija Deloitte s dugogodišnjim iskustvom iz ove oblasti je bila konzultant na projektu koji je trajao 12 mjeseci.

Surađivati s EFSE i NLB Bankom u proteklom razdoblju za nas je predstavljalo veliko zadovoljstvo imajući u vidu njihovu snažnu inicijativu u promoviranju koncepta održivosti kroz svoje poslovanje i kroz partnerstva sa svojim klijentima. Bilo je posebno zanimljivo kroz program izravno raditi s 20 SME kompanija u Bosni i Hercegovini koje su izrazile visoke ambicije i zanimanje za zelenu transformaciju svog poslovanja, naročito imajući u vidu da su neke od kompanija već uveliko implementirale određene ESG aktivnosti.

Važno je istaknuti da postoji mnogo potencijala za ulaganja u održivu transformaciju bh. kompanija i da je važno da upravo kroz programe poput ovih motiviramo kompanije da iskoriste dostupnu financijsku podršku za zelenu tranziciju. Zasigurno je da će u sljedećem razdoblju bh. kompanije nastaviti posvećivati pozornost integraciji ESG-a i ispunjenju novih nadolazećih očekivanja iz ove oblasti, kako bi zadržale i osigurale svoje mjesto na EU i drugim tržištima i radujemo se biti njihova podrška na tom putovanju, rekao je Muhamed Semić, direktor Odjela za rizike u Deloitte d.o.o. Bosna i Hercegovina.

ESG je akronim od ”Environmental, Social and Governance”, a fokusira na ispunjavanje ekoloških (E), društvenih (S) i standarda upravljanja (G), odnosno na ključna područja koja bi se trebala uzeti u obzir prilikom mjerenja održivosti, etičnosti i društveno odgovornog poslovanja pojedine kompanije ili investicije. NLB Banka d.d., Sarajevo kontinuirano stvara vrijednost i provodi jedan od najopsežnijih programa društvene odgovornosti u lokalnoj zajednici s ciljem unaprijeđenja kvaliteta života.

*Sponzorirani članak