Već drugi smrtni slučaj zbog ospica u BiH

Još jedan smrtni slučaj povezan s ospicama zabilježen je u BiH, a preminuo je 18-godišnjak iz Zenice, potvrdili su iz ministarstva zdravstva Zeničko-dobojske županije.

Ranije ovog tjedna u Sarajevu je preminuo 17-godišnjak koji je također obolio od ospica pa je od tada proglašena epidemija u Sarajevskoj županiji, a sada i u Zeničko-dobojskoj.

Oba smrtna slučaja povezuju se s niskom stopom procijepljenosti djece, do čega je dovela kampanja na društvenim mrežama potaknuta neutemeljenim tvrdnjama o povezanosti cijepljenja protiv morbila s pojavom autizma kod male djece, piše Hina.

Mioković će tražiti “žešće” sankcioniranje roditelja koji ne cijepe djecu

Ministrica zdravstva Zeničko-dobojske županije Aida Salčinović kazala je lokalnim medijima kako je u toj županiji procijepljenost djece protiv ospica na razini od tek 37 posto, što pogoduje širenju zaraza. U toj je županiji do sada potvrđeno više od 1.200 slučajeva zaraze ospicama.

Ja jedino mogu apelirati na roditelje da cijepe svoju djecu i tako ih zaštite, kazala je Salčinović.

FBiH: Prvi smrtni slučaj nakon zaraze morbilima

Za učinkovito sprječavanje širenja zaraznih bolesti pa tako i ospica nužno je osigurati procijepljenost od barem 95 posto. Cijepljenje protiv zaraznih bolesti je u Federaciji BiH obveza regulirana zakonom koji je na snazi od 2005. godine no roditelji unatoč tome masovno odbijaju cijepiti djecu pod različitim izgovorima, a kazne koje za to dobiju su novčane i to u simboličnim iznosima, javila je Hina.

Provjerili smo koliko je roditelja u ŽZH dobilo kaznu za necijepljenje djece

(www.jabuka.tv)

13 komentara

  • Jel to ona od majmuna?.
    Pticija gripa, svinjska kuga, morbili, ospice. O.jebite vise. Takav je zivot. Ne sirite paniku. Evo u Italiji siri se ko’fol tropski virus, nova kampanja za bogate transhumanisticke eugenicare sa sijedistem Vasington, Brisel, Davos, Zeneva. Kako je samo ljudski rod sve do vakcina prezivio?.

    • Debilu umukni. Cuj kako je samo ljudski rod sve do vakcina prezivio? Pa kretenu retardirani nije prezivljavao, jesi svjestan ti koliko je nizi bio zivotni vijek prije samo 100 godina i kolika je bila smrtnost kod novorodjencadi, trudnica? Pa jesi ti retardiran ili sta? Proguglaj male boginje, djecju paralizu, hepatitis, rubeola, sve bolesti koje je cijepljenje iskorijenilo ili gotovo iskorijenilo do ponovne pojave idiota poput tebe, doslovno djecja paraliza bi ti nocne more zadavala da ista u toj tintari glupoj i zatucanoj imas kretenu jedan glupi.

  • Debilu da nesto i procitas znao bi o ljudskom rodu ….majku ti tvoju ko te okoti takvog huskaca i licimjera…ides li ti kod doktora ili se lijecis kod seoske gatare

  • Roditeljima koji ne cjepe djecu na dušu smrti ovih mladih. I na dušu svih “YouTube stručnjaka” kao I komentatora na ovom portalu koji propagiraju luđačke teze protiv cijepljenja. Sram vas bilo

  • Roditeljima koji ne cjepe djecu na dušu smrti ovih mladih. I na dušu svih “YouTube stručnjaka” kao I komentatora na ovom portalu koji propagiraju luđačke teze protiv cijepljenja.

  • Za ove iznad mene, koji naravno vridaju: “Cipite” svoje dite dok krepa. Bill Gates i postavljeni killeri u drzavi se vec raduju. Tko vas j…. Moje nece te, sikter, Fate vam vase.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.