Stigao odgovor iz Grada: Revizor nestručno uspoređuje Široki Brijeg i Ljubuški

Iz Grada Širokog Brijega osvrnuli su se na Izvješće o financijskoj reviziji Ureda za reviziju institucija FBiH u kojem se, između ostalog, uspoređuje koliko Široki Brijeg, a koliko Ljubuški plaća odvoz smeća.

U Izvješću na 52. stranice prema kojem je Široki Brijeg po pitanju Financijskih izvješća dobio mišljenje s rezervom, a po pitanju revizije usklađenosti dobio je negativno mišljenje, stoji kako Široki Brijeg odvoz komunalnog otpada plaća 6 puta više od Ljubuškog. Grad Široki Brijeg reagirao je na tu konstataciju priopćenjem na službenoj stranici.

Jedan od razloga za negativno mišljenje su Subvencije za zbrinjavanje komunalnog otpada. U izvješću neovisnog revizora stoji da Grad Široki Brijeg plaća naknadu za odlaganje komunalnog 60 KM po toni, odnosno 1.325.304,00 KM.

U istom tekstu revizor nestručno i neprofesionalno vrši usporedbu sa Gradom Ljubuškim navodeći da Grad Ljubuški plaća odlaganje komunalnog otpada 10 KM po toni te izvodi netočan zaključak da Široki Brijeg plaća odlaganje otpada 6 puta više nego Ljubuški.

Vrlo lako je dokazati da su tvrdnje revizora netočne uvidom u godišnje izvješća o izvršenju proračuna Grada Ljubuškog za 2023. godinu, gdje je vidljivo da je na ekonomskom kodu 613323 – izdaci za komunalne usluge deponiranja otpada na komunalnu deponiju („Službeni glasnik Grada Ljubuškog“ broj: 3/24), Ljubuški za tu namjenu realizirao 1.189.139KM, ističu iz Grada Širokog Brijega.

Izvor: Ured za reviziju institucija u FBiH

U priopćenju se dalje naglašava kako u obzir treba uzeti broj kućanstava, kao i broj gospodarskih subjekata u ova dva grada, kako bi došli do zaključka kako se u Širokom Brijegu proizvede više smeća. 

Vidljivo je da je razlika u iznosu utrošenom za komunalne usluge deponiranja otpada na komunalnu deponiju između Grada Širokog Brijega i Grada Ljubuškog 136.165 KM odnosno 10 %, što je i razumljivo ako se uzme u obzir broj kućanstava koji je u Širokom Brijegu 7982, a u Ljubuškom 7444.

Također treba uzeti u obzir i broj gospodarskih subjekata, a koji je prema službenim podacima znatno veći u Širokom Brijegu. Slijedom gore navedenog jasno je da Široki Brijeg proizvodi više komunalnog otpada. Također Općina Grude u proračunu za 2024. godinu („Službeni glasnik općine Grude“ broj 6/23) za odvoz i deponiranje komunalnog otpada planira 600.000 KM, a imaju 17.308 stanovnika odnosno 4.502 kućanstva.

Iz svega gore navedenog jasno je vidljivo da Grad Široki Brijeg plaća prijevoz i odlaganje komunalnog otpada po sličnoj cijeni kao i drugi gradovi i općine u okruženju te da su neutemeljene i netočne tvrdnje revizora o razlici u cijeni odlaganja komunalnog otpada u Širokom Brijegu i Ljubuškom, što se može potvrditi iz javno dostupnih službenih dokumenata, zaključeno je u priopćenju Grada Širokog Brijega.

Zašto Široki plaća odvoz smeća 60 KM, a Ljubuški samo 10 KM po toni?

(www.jabuka.tv)

104 komentara

  • reci ti njima Miro, ta svakako svi negativni komentari na proslu vijest su od bagre koja bi vas htjela skinuti sa vlasti, a bili bi gori od vas 100 puta.. obicna bagra i izdajnici hdz-a

  • Pravi se brko mutav – pajdo poanta je da zašto to baš radi firma GRAN TRANS tvog pajde Ferde Galića? Što moja firma ne goni? Jel bilo natječaja? Nije sio si s čovikom dogovorio pare i koga šta zapada i vozi miško ….. šta se praviš lud ….

  • Kakve veze ima broj korisnika cijena je po toni ,ako prevoz obavlja u jednom pravcu potom je skuplji a onda nije povoljan .Sipa neka riješi,pljačka građana

  • Tko u ovo vjeruje pa svi znamo da plaćamo po kućanstvu najviše već godinama sve to kradu sve.Ovo može vjerovati ovaj što je pisao odgovor iz grada jer se pravda od odgovornosti.Nadam se da su iz revizije predmet poslali na tužiteljstvo pa se pravdajte za mnoga djela,a ne samo smeće.

  • Zasto Grad ne odgovori kako je u zadnje 3 godine uplatio 3.000.000 KM firmi GRAM TRANS d.o.o..za prevoz smeća bez natječaja…gdje to ima na svijetu??

    • Imas to u jednoj maloj vukojebini sto se zove grad Zagreb koji je dodijelio bez natjecaja tvrtki Unija Nova iako je Senf prozivao Bandica za isto s Pripuzom. Naravno grad je grcao u smecu do tad

  • Nestručna revizija svi nas mrze naročito sadašnju vlast ko su oni da ocjenjuju našu upravu take mena nigdje vidi nam se sve di bi nam bio kraj da nas osim HDZ još neko hvali treba ostaviti ove doživotno ko Titu, mi neznamo kako nam je dobro jer ima puno žugatora

  • Ko su oni levati iz opcine,inace nestručni i nepismeni,da kažu revizorima da su nestručni.Treba sada baš da SIPA I TUŽITELJSTVO rješe i utvrde tko je u pravu.
    Dijana bolje zna od njih dajte bgt ne kakite bjesne gliste.
    Lopovluk i korupcija ala Meksiko ta jesmo li braca katolici ili nismo.
    Treba sva JP pročešljati a i Coming.

    • Ako po sluzbenim Ljubuskim dokumentima lise da su platili 1,1 a Siroki 1,3 mil KM sta tu imas pricati vise. Otkud onda da 6 puta vise placa grad Siroki. Inace bolje bi bilo da nove politicke snage rade na novim programima zbrinjavanja otpada. Mkzda da Siroki ima svoju deponiju u nekom selu? Mozda u Buhovu ali zao mi tog sela oni imaju dovoljno ljudskog otpada samo u jednoj osobi

  • Nažalost nemamo ih kome prijaviti,valjda će biologija učiniti svoje…No na još veću žalost ovi što dolaze kroz ovu kleptomansku stranku će bit još gori…
    Promjene mogu doći jedino ako zarati..do tada fratarsko ratno profiterski lobiji će upravljati građanskim sredinama

  • Zasto Grad ne odgovori zasto GRAM TRANS d.o.o zimsku sluzbu placa 130.000 KM plus PDV a zadnjih 10 godina taj isti posao ALPINA radila za 65.000,00 KM…?

    • Je je isto ko sto je Ljubuski placao 6 puta manje a oni tamo Ljuski kaze da je placao 1,1 a Siroki 1,3 . Ista stavka na dokumentima.
      Nema, vi ste blago Sirokog. Strucnjaci za otpad, financije, pravo, građevinu. Sve na jednom mjestu. I besplatno dijelite to znanje. Hvala vam!

  • Auuuu,ljudi jeli ovo moguuuuće,kakva kaljuža u Veliki Hrvata,a kad se sve otkrije prazne će klupe bit u Crkvi,iza kojih se prikrivaju Jude…Miro što ti ovo treba…

  • 1.300.000 KM subvencija godišnje ÷ 1.600 KM tura odvoz smeća u Zenicu = 800 tura
    365 dana ima 52 nedjelje
    365 – 52 = 313 radni dana
    800 tura ÷ 313 rad dana = 2,5 tura dnevno

    Firma Gram Trans vozi 2,5 tura dnevno smeća u Zenicu
    1 tura je jedan šleper smeća
    😂😂😂😂😂😂

    Ovo su činjenice!!!
    Tko je ovdje budala, a tko krade proračunske pare.
    Lopov je onaj tko krade građane Širokog a budala smo svi mi koji dopuštamo da nas lopovi kradu!!!

    • A nisi ti ni za slaganja profila a glumio bi računovođu.
      Prvo tura je 1696,50 KM kako je pisalo dakle zaokruži na 1700 KM a na 1600 KM.
      A valjda se moraju platiti usluge deponiranja , i uzmimo da je to recimo negdje 20-30 % iznosa subvencije pa računaj do nekog realnijeg rezultata.

      • Kako da racuna kad u reviziji jasno pise da nema racuna za deponiranje a i na utovarnoj stanici nema vage. Moze biti tona ili 25 tona

    • Pa Ljubuski placa 4 vrtica sa po 20 000 KM po vrticu, 80 000 KM ukupno . Siroki najavio 100 000 KM, a proracuni nisu tako razliciti la zasto je to malo?

  • Ni javne nabave, ni ugovora, računa, dokaza da je smeće uopće odvezeno u Zenicu!
    Imat će tužiteljstvo posla.

  • 95 posto jazavaca iz javnih ustanova u Širokom B. dat da rade na dnevnicu,đubrad neotesana i nekulturna,koda su B.uvatili za ja.a.. triba njima potkresat grane. .urce se u opcini ,a kad ih sretnes licem u lice negdi van onda ko jadnici..gamad

  • Otpad je zanimljiva tema. Zašto nitko ne pitanje o gradskoj deponiji i lokaciji za istu?
    Ali prava deponija a ne neka rupa koja ne zadovoljava nikakve sanitarne uvjete.
    Dajte clanak o tome gdje odlazu drugi gradovi, tko ima gradske deponije i u kakvom su stanju umjesto da samo pljujemo jedni na druge.

    Ima li ikakve nade za spalionicu gdje bi citava zupanija mogla odlagati otpad i proizvoditi struju od iste. Mozda skupa sa HNŽi i HBŽ, skupa financirati gradovi, zupanije i Elektroprivreda? Razmislja li itko na takav nacin ili samo lupaju:” dajte meni vkast oci su lopovi, samo nji maknite sve ce se rijesiti” Ajmo nekad nesto konstruktivno barem raspraviti. Koliko imamo EKO udruga zasto nikada o tome ne napisa ili rade pritisak, barem medijski da se rjesava

  • Ja bi sve ove revizore vratio u Široki da im objasne nasi gradski poglavari kako se ispravno računa ….netko nas sabotira…možda su Srbi…

  • Ahaaa, dakle revizori su nestrucni, a mi zapravo imamo strucan kadar u vodstvu Grada? HAHAHAHAHAHAHAHAHA. Prije bi vjerovao crnom vragu nego HDZ-ovcu i ovim hercegovackim tzv. velikim vjernicima.

    • I to ti je argument? Zar inace ne govoris da su u svim drzavnim sluzbama nesposobni i ppdobni od lijecnika do cistacice ali evo u ovom slucaju je oblatio tebi mrsku gradsku vlast pa je nemoguce da je nacinio obicnu gresku?! Izgorio si od frustracoja i mrznje

      Uzmi i citaj:
      Financijsko izvjesce Ljubuski: sluzbeno i opecaceno, stavka ista ko u Sirokom :
      Izdaci za komunalne usluge itd 1,1 mil KM
      Grad Siroki: isto sve: iznos 1,3 mil KM
      Ili Ljubusaci pisu svoja izvjesca da bi pokrili Sirokobrijezane?!

  • Uzmite motiku i hladite te usijane glave.
    Mlatite praznu slamu.
    Dopustite da se kipuje u blizini Vašeg sela – naselja. Sav novac će vam se dati na raspolaganje.

  • Ko god da radi protiv naroda a u svoju korist tj za svoju rodbinu i prijatelje, vjerujte da ce kad tad doc na naplatu nemora za njegovog zivota. Grijesi se znadu vratiti cak do 9 kolina jer svi mi krojimo svoju sudbinu svojim korijenima.

  • Jeli to onaj Ferdo sto je bio na lijanovoj listi kada je dobio jedan glas koliko je sposoban ni kućna čeljad nije glasala za njega ali u tandemu sa brkom rade čuda

  • Šta se dovezali svih mogućih političara a niko ne spomenu direktora Komunalnog ćelavog gangstera Sliškovića on je glavni u svemu tome glavni i diže pinku?

  • U crkvi u prvim redovima, glume pobozne katolike a kradu di stignu, zaposljavaju ukucane i klimoglavce. Stvarno su gadljivi.

  • Kada ce izaci podaci o oporbi, tj jednom covjeku koji najvise izgoni “pravdu”, spominje vlast jos iz onog vremena, a ima itekaku bajnu povjest sto svoju, sto dedinu? Pozz

  • Široki je avion za Ljubuški …
    Ovo u ljubuškom, što se subvencionira, su socijalne naknade – najzaostalija kasaba smo po gospodarstvu.
    Da nema ovih jeftinijih vrtića i sl., još bi se 10-20 % ljubuške populacije iselilo.
    Sretno Široki.

  • Zasto ljubuski toliko placa smece a siroki toliko? Zasto ja u sirokom vrtic placam 250KM, a u ljubuskom se placa 90KM? Zasto u ljubuskom stidenti, prvasici, srednjoskolci svako malo dobiju neku subvenciju/pomoc? Zasto ljubuski obnovi svoju kulu i ima kupalista uredna? A sirokobrijeska kula kriticna, borak da ne govorim, divlja macka vise ne moze proci a ne covjek. Zapitaj se, zasto? Ma kakav revizor, Miro, Vinko, Bake, Dario… gdje ces strucnijih od njih

    • Evo zasto: Ljubuski ima prihode od ulaznica, najvise tu prihoduju Kravice ali ima i muzeje, kula Hercega Stjepana, parking.. Cisti prihod godisnje 2 do 2,5 milijuna maraka..Troskovi: Place zaposlenih na Kravici i muzejima..cca 300 do 400 tisuca KM godisnje..Ostatak cisti prihod grada.

    • Koliko placa Ljubuski svoje smece? 1,1 milijun a Siroki 1,3 milijuna. Ili Ljubuski laze u svojim dokumentima.
      Sto se vrtica tice mozda je vise djece u Sirokom?! Kako to da to Ljubuski uspije isfinancirati sa 80 000 KM na 4 vrtica , subvencija pa je dosta vrticima da naplacuju 90 KM a Siroki najavio 100 000 KM i peticije se pisu da zele vise. A proracuni nisu toloko drasticno veci
      Koliko studenata, koliko prvasica itd ima Siroki koliko Ljubuski? A maturantima isto kao i u Ljubuskom a i u ostalim gradovima Siroki placa veceru.
      Koju kulu to mozemo obnoviti mi? Mislis nanovo je izgraditi?!

      Niti je Siroki izmislio upravljanje gradom nitj Ljubuski. Sve je to umalo, a Siroki je izazovao i izaziva zavist kao uspjesna opcina i grad koji se navise digao s onoga sto je bio, pusta, propala opcina Listica koja je zjapila prazna a sad krcata.
      Ljubuski je zaostao i za Grudama i Posusjem ali to je jak grad i ima poduzetnih ljudi i svi gradovi ZHŽ ce i dalje samo rasti i tako treba biti.
      Siroki se toliko izgradio da treba poceti razmisljati o novom centru. Nova cesta Mostar- RH ce odrediti buducih 50 godina razvoja grada.
      Vama je sad jedina taktika samo pjuvati i umanjivati. Za jedan grad od 30 000 građana po popisu ne vidim da nam ista fali.

      • Cinjenica je da je grad bio cistiji i uredniji dok se zvao Listica..Jer clanak je o tomu.. smece odvozenje. Kad ce tvoja tintara shvatit da opcina ili grad nije zasluzna ni 1% za ravoj gospodarstva. To su privatnici a odakke njima kapital to je zasebna prica.. I nemoj se kitit njihovim perjem. Al da je opcina tj komunalno duzna cistiti grad, to svakako

  • Ovaj kasaba je providan, sirokobrizanin koji hvali siroki i miru a blati ljubuski, kaze kravica je mala beba za borak pa kofol salje pozz iz ljubuskog😀strasno dokle ljubomora ide,bola jedan vam je jedini Grad u zupaniji od davnina, siroki je kasaba ko i tvoj nadimak, predgrade mostara

  • Šta ostaje ološima iz općine nego sada blaa blaaa..Čuj ne znaju revizori a zna Dijana mačkova i ostala bagra.Kako znate,kako ste pošteni u svakom smislu ( uzimanje zemljišta po nekoliko komada,zapošljavanje bez natječaja glupe drčine i rodbine,uzimanje mita,o JP i ustanovama da i ne govorim) vide mještani i stanovnici ovog mjesta jer se ne možemo nazvati građanima.Da bi bili građani treba živjeti u gradu a Široki to nije.Možete vi reći i da je London ali on je vukojebina na kvadrat.Dakle,ako treba neka se uradi revizija revizije i šta ako opet bude isto.Opet ćete reci niiijjeee tooo nijee tooo,blaa blaa.A šta vi mislite da vas ne treba krnit na robiju p vam m…..
    Treba,sram vas bilo pogrde jedne odnarođene ,otkuda vam pravo da radite takav kriminal?

    • Mozes ti sto puta napisati i hraknuti ali pise fino Ljubuski dao 1,1 mil Siroki 1,3 milijuna na subvencije za prijevoz otpada. Po kojoj logici je onda to 6 puta jeftinije. To su sluzbeni dokumenti Ljubuskog i Sirokog.
      Ali eto hrakci , pljuj i dalje. Sta drugo znas

  • Kakve veze ima koliko je ko dao za subvencije, smeće u Širokom poskupilo 50%, revizori napisali po toni a ne ukupnu cifru plaćenu za smeće jadni Maksa, ne piše ni kako se naplaćuje već cijena odvoza tone smeća,

    • Pa idiote jedan iznos subvencije ti je iznos koji llacas za odvoz i deponiju smeca.
      Ako Siroki placa 1,3 i kusur onda bi Ljubuski trebao 220 000 KM imati na tom kontu.

  • Revizori su nestručni,a naši lopovi stručno kradu sa jednim ciljem pljačkaj sve što možeš dok još išta ima.Pa pogledajte nam ulice gore od Sirije.Šta uradiše od Širokog Brijega naši stručni lopovi.

    • Svi ovi što se vrte 20 godina kao i Miro trebaju odgovarati za sva nedjela.Ima toga toliko da je nemoguće nabrajati ali onaj tko je zadužen da to sve istraži zna šta radi.

  • Sta ste se privezali Mire, mora da vam negdi nešto koči? Zavirite mali lo Knespolju i drugim masnim selima.

  • Treba vam hitno ukinut onih 5 stoja na dijete pa onda zugajte na vrtice.Žao ti za vrtic a imas sve moguce naknade a nije ti žao dat tolko za sminku i nokte svaki vikend.

  • Strucno podatke obradjuju Pinja i Barac inace sami ekonomski strucnjaci.
    Onaj jadni Pinja odokativno bubnuo neke podatke i svima dijeli sviloj netocan izracun. Moj Pinja, jednadzba dobra ali fali podataka. Nisi izracunao koliko od subvencije ide za deponiranje a koliko transportu.
    I jos napisao da se voze kamionima od 25 tona pa kaze fali 500 kamiona.
    Nez koliko Galic ima kamiona ali sumnjam da one njegove moze vise od max 10 tona otpada , u onim sto sam ih vidjao.

    • Evo na Hercegovini info novi naslov gradonačelnik u mutnim vodama sa Lijanovićima pa ti naši su za golog otoka ,a ne Zenice.

  • Asfalt je žnj klase kao i radovi ..sve tako loše da ko ono potpise( nadzor) da je u redu treba mu nabit diplomu na k..ac.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.