Zabrinjavajući trend: Srednjoškolaci ne znaju koristiti tipkovnicu na laptopu

Generacija Z suočava se s izazovima korištenja tradicionalnih tipkovnica na računalima i laptopima. Današnji mladi odrasli su uz dodirne ekrane, pa im fizičke tipkovnice nisu prirodne, a mnogi od njih ne znaju pravilno tipkati na računalima.

Prema izvještaju Wall Street Journala, neki srednjoškolci su mnogo vještiji u tipkanju na svojim tabletima. Spominje se i primjer 18-godišnjaka koji je napisao osam stranica rada koristeći isključivo tablet. Velik broj pripadnika Generacije Z koristi tablete i pametne telefone za pisanje školskih radova.

Mnogi tvrde da nikada nisu imali priliku učiti tipkati na tipkovnici u školi. Među njima je i poznata pjevačica Billie Eilish, koja je u intervjuu za Rolling Stone izrazila žaljenje što nikad nije savladala tu vještinu.

@kassieyeung Writing a final paper on your iPhone is an EXPERIENCE🤦🏻‍♀️📚@grammarlyofficial #Grammarly #writingtips #ad ♬ Elevator Music – Bohoman

Trud prije odlaska na fakultet

Neki se trude naučiti tipkanje prije nego što krenu na fakultet. Rueben Tasler, 17-godišnjak, izjavio je da je trenutno u procesu učenja kako bi bio spreman za akademske izazove. “Možda kad jednom naučim tipkati, poželim da sam to svladao ranije. Znam da je puno učinkovitije,” priznao je.

Promjene u obrazovanju

Danas je situacija znatno drugačija nego 2000. godine, kada je 44% maturanata pohađalo tečajeve tipkanja. Do 2019. taj je broj pao na samo 2,5%, izvještava Journal. U isto vrijeme, Canvas, popularni sustav za upravljanje učenjem, izvijestio je da je 39% školskih zadataka predanih putem mobilnih uređaja.

@jashakrizel ipad kids in velez!!! late entry but who cares 😼 #nursingstudent #velez #barelysurviving #cloutchaser ♬ Wassup Gway – Famous Sally & YB

Stručnjaci upozoravaju na zabrinjavajući trend

Stručnjaci su izrazili zabrinutost zbog prekomjernog oslanjanja na mobilne uređaje, pozivajući obrazovne institucije da stave veći naglasak na tipkanje. Učenici, kažu, imaju bolje rezultate kad se ne moraju brinuti o tehnikama tipkanja, već mogu koncentrirati na sam sadržaj.

@triciatildeauthor Its DONE!!! #writertok #booktok #authortok #storyprompts #bookprompts #authorsoftiktok #author ♬ The Bug Collector – Haley Heynderickx

Dr. Per Ola Kristensson, koautor studije iz 2019. o tipkanju, ističe kako je glavni problem manjak vježbe s fizičkim tipkovnicama. Njegovo istraživanje pokazalo je da je 70% ispitanika brže tipkalo na mobitelima nego na računalima. Prema njemu, vrijeme provedeno na ekranima na dodir zamijenilo je tradicionalne metode učenja tipkanja.

(www.jabuka.tv) 

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.