NS BiH donio odluku o utakmici Sarajevo – Posušje

Natjecateljsko povjerenstvo Nogometnog saveza BiH donijelo je odluku o utakmici Sarajevo – Posušje, koja je odigrana u subotu na Koševu.

Kako su objavili sarajevski mediji, na telefonskoj sjednici susret je registriran postignutim rezultatom – 2:2, iako se nagađalo da bi pobjeda mogla biti dodijeljena gostima službenim rezultatom 0:3.

Odluka je donesena jednoglasno, a Savez se naknadno oglasio:

Odbor za natjecanje NS BiH u ponedjeljak je na sjednici pored svojih redovnih aktivnosti, razmatrao i dopis HŠK Posušje povodom utakmice 6. kola WWin lige BIH između FK Sarajevo i HŠK Posušje, odigrane na dan 14. rujna 2024. godine.

Člankom 41. Propozicija natjecanja WWiN lige definiran je način dostave žalbe klubova na odigrane utakmice. Žalba nije u roku najavljena, niti je dostavljena Odboru za natjecanje NS/FS BiH u propisanoj formi. Stoga Odbor za natjecanje NS BiH nalazi da se dopis HŠK Posušje ne može niti formalno smatrati žalbom na odigranu utakmicu između FK Sarajevo i HŠK Posušje. U cilju očuvanja integriteta natjecanja, kao i zbog interesa javnosti u BiH, Odbor za natjecanje NS BiH se ovim putem javno očituje na navode iz dopisa HŠK Posušje.

Odbor za natjecanje NS BiH je nakon izvršenog uvida u službenu dokumentaciju utakmice između FK Sarajevo i HŠK Posušje, vezanu za isključenje igrača FK Sarajevo (Nidal Čelik), stava da od strane FK Sarajevo nije učinjena povreda odredbi iz članka 71. stav 1) iz točke 3. Pravilnika o nogometnim natjecanjima Bosne i Hercegovine, niti odredbi članka 27. stavak 2) Propozicija natjecanja WWin liga BiH za natjecateljsku sezonu 2024./25., te je donio jednoglasnu odluku o registraciji ove utakmice postignutim rezultatom (2:2).

FK Sarajevo je ispunio sve obaveze u skladu s Propozicijama natjecanja WWin lige BiH, tj. obavezu prijave minimalnog broja igrača uzrasta do 21 godine u zapisnik i obavezu minimalnog broja igrača uzrasta do 21 godine starosti na terenu tijekom cijele utakmice. U trenutku kada se na terenu nije nalazio niti jedan igrač FK Sarajevo uzrasta do 21 godine starosti, FK Sarajevo nije prekršio odredbe članka 27. stav 2) Propozicija natjecanja WWin liga BiH za natjecateljsku sezonu 2024/25, jer se dogodila situacija koja je prouzrokovana višom silom na koju FK Sarajevo nije izravno utjecalo.

U trenutku isključenja igrača (Nidala Čelika) FK Sarajevo nije imalo pravo, niti mogućnost izvršiti izmjenu igrača, iako su se na klupi FK Sarajevo za rezervne igrače tada nalazila još tri igrača uzrasta do 21 godine starosti. Stoga se utakmica između FK Sarajevo i HŠK Posušje registrira postignutim rezultatom. U ovom slučaju ne postoji povreda odredbi Pravilnika o nogometnim natjecanjima Bosne i Hercegovine koje bi eventualno proizvele natjecateljske i disciplinske posljedice za FK Sarajevo.

Podsjećamo, Sarajevo je susret završilo bez U-21 igrača. U sudačkoj nadoknadi izravni crveni karton dobio je Nidal Čelik, jedini igrač “zaštićenog godišta”, a ”bordo” momčad je izvršila svih pet izmjena i nije imala pravo na uvođenje drugog igrača do 21 godine.

Ovo pravilo očito nije dobro obrazloženo iz NS BiH. Podsjetimo, u Članak 71. Propozicija Premijer lige Bosne i Hercegovine piše: U zapisniku svaka ekipa mora imati najmanje tri igrača mlađa od 21 godine starosti, a jedan od igrača do 21 godine starosti mora biti u igri cijeli tijek utakmice. U suprotnom klub snosi natjecateljske i disciplinske posljedice. Ovi igrači moraju biti državljani BiH.

Prošlog petka zbog kršenja istog članka Propozicija Premijer lige Natjecateljsko povjerenstvo NS BiH registriralo je dvoboj Zrinjskog i Posušja službenim rezultatom 3:0, a vrijedi istaknuti i to da je protiv Posušana pokrenut disciplinski postupak. Tada je Posušje tri minute igralo bez igrača zaštićenog godišta.

(www.jabuka.tv)

23 komentara

  • Da je bilo obratno bila bi i drugačija odluka, ali neka ima bude… protiv Posusja [za istu situaciju kada se pravilnik cita] se vodi čak i postupak iako je registrirano 0:3 i očekujemo i oduzimanje bodova..

    Vidjeli smo jučer sudjenje protiv Širokog u Doboju, džabe VAR ako ti sudac sijecka onako igru, to je neregularno prvenstvo svakako…

  • Ajde nek se posušaci bore malo protiv začaranog krug Sarajevo borac i Dragan č
    Mi smo izgubili snagu više
    Od 2014 se borimo sa savezom, sucima, medijima… jednostavno nemaš više volje ni za što

  • neznam stabi bilo al situacija nije ista posusje je pogresno mjenjalo igraca a ovde je crveni karton doveo do toga i savez sto nije predvidio slucaj crvenog kartona i povrede zasticenog godista a da je ranije izvrsene sve izmjene

    • A procitaj pravilnik bit će ti puno jasnije. Ista je situacija jer je propisano da MORA biti u21 igrac na terenu, nema izuzetak nikakvih, ako je iskljucen ako je ovo ako je ono, jednostavno mora. Stručni stožer ima 5 izmjena a može imati i 5 igrača u21 u prvih 11, zašto imamo dvostruke kriterije, a opet je igrač sarajeva svojom isključivom namjerom dobio crveni karton zašto onda tumačiti na štetu posusja, opet kažem da je obratno vidjeli bi a kakva je apsurd liga možda se to desi gosku posusju itd i stručnjaci će to drugačije cijeniti…

  • ako je ovako kao sto kaze realno posusje stoji da je onda posusje osteceno sam kazem situacija kod manjka igraca 21 nije ista sto neznaci da posusje netreba dobit bodove i dalje mislim da savez vode sarlatani dvi situacije nisu ugradili u pravilo ni koliko igraca mora imat na klupi ni nista samo u 21 mora bit na terenu

    • Na osnovu čega postena odluka ako Pise da na terenu mora bit igrač do 21 godine a stoje dobio crveni koga briga ne stoji u pravilniku nikakva opravdanje za to pa ajmo tumacit kako nekom pase

  • Jedan je zakon ali imaju dvije vrste zakona,ako su muslimani u pitanju ide se u prilog njima i ako su manji klubovi u pitanju ide se protiv njih.
    Klošari

  • A stace drugo odlucit kada je muslimanski tim u pitanju a muslimani resavaju neku pravdu nedaj bog daje bilo u pitanju daje oštećen Sarajevo druga bi politika bila

  • Daj vi sa negativnim komentarima – ne serite.
    Istina da je pravilo traljavo napisano. Ali, ako cemo realno i posteno, odluka je za ovu situaciju u redu i pravilo treba biti bolje precizirano, a savez ce to uraditi cim prije.
    Ne znam kakve veze ovdje ima Sarajevo, Covic, suci, namjestanje, Siroki itd.
    Stvarno ste, ili tupi, ili veze o sportu nemate…

  • Kad je uvedeno pravilo da mora biti tokom cijele utakmice igrač u dobi 21 godine iza BIH u igri bez izuzetaka, ovdje je jasno prekršeno pravilo od strane nogometnog kluba Sarajevo u slučaju svakakvih situacija(crveni kartona, ozljeda,zamjena) minimalno dva igrača trebaju u dobi 21 godine biti u igri tokom cijele utakmice.

  • Da je bilo obrnuto – bilo bi 3:0 za Sarajevo. Sto posto! Međedi iz komisije su redom pokvareni.

  • Šta bi se desilo da je do kraja ostalo još 10 minuta,kakva bi bila odluka kad je trener izvršio sve izmjene

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.