Snapchat u velikim problemima

Glavni državni odvjetnik Novog Meksika, Raúl Torrez, pokrenuo je tužbu protiv tvrtke Snap Inc., vlasnika društvene mreže Snapchat.

Tvrdi se da Snapchatov dizajn i pravila olakšavaju iskorištavanje maloljetnika i omogućuju širenje materijala seksualnog zlostavljanja djece o čemu svjedoče interne rasprave i poruke.

Tužba navodi da Snapchatove poruke koje nestaju i algoritmi za preporuku prijatelja stvaraju okruženje u kojem predatori lako mogu ciljati djecu kroz seksualnu ucjenu i druge oblike seksualnog iskorištavanja. Torrez tvrdi da je Snap zavarao korisnike o trajnosti sadržaja podijeljenog na platformi, navodeći da predatori mogu neograničeno snimati i pohranjivati slike, piše Bug.hr.

Svjesno ignorirali prijave

Interni dokumenti i komunikacije otkriveni u neredaktiranoj tužbi sugeriraju da je Snap bio svjestan značajnih sigurnosnih problema, ali nije poduzeo odgovarajuće mjere. Do studenog 2022. zaposlenici Snapa raspravljali su o približno 10.000 korisničkih prijava seksualne ucjene mjesečno, priznajući da ove brojke vjerojatno predstavljaju samo dio stvarnih incidenata. Tužba navodi: Snap se žalio da bi zahtjevi za identifikacijom vrbovanja maloljetnika bili preveliko zadiranje u privatnost korisnika… te da bi stvorili neproporcionalne administrativne troškove.

Alarmantne interne poruke

U jednom slučaju, račun koji je primio 75 zasebnih prijava od listopada 2021., uključujući spominjanje eksplicitnih slika, maloljetnika i ucjene, ostao je aktivan na platformi. Interna komunikacija ukazala je na to da Snap zapravo nije provjeravao dob korisnika, omogućujući djeci da stvaraju račune unosom lažnih datuma rođenja.

Za tvrtku su posebno alarmirajuće interne poruke koje se sada spominju u tužbi. Na Slack kanalu u diskusiji o ciljevima tvrtke vezanim za povjerenje i sigurnost u 2022. godini, jedan je zaposlenik napisao da se prema dizajnu, danas ignorira više od 90% prijava na razini računa, a umjesto toga samo potičemo osobu da blokira drugu osobu.

Potrebna je samoregulacija tvrtki, vlasnika mreža

Tvrtka Snap se opravdava da je uložila stotine milijuna dolara u timove za povjerenje i sigurnost te implementirala razne sigurnosne značajke. Objašnjavaju da njihova platforma, dizajnirana za komunikaciju među bliskim prijateljima i obitelji, ima ugrađene sigurnosne mjere.

Ovo nije jedina tužba protiv društvenih medija zbog zabrinutosti za sigurnost djece. U prosincu 2023. Torrez je podnio sličnu tužbu protiv Mete i optužio ih za propuste u zaštiti djece od online opasnosti na Facebooku i Instagramu. Tekuće pravne akcije protiv Snapa i Mete pokazuju da zakonodavci nastoje podvrgnuti platforme društvenih medija sve većem nadzoru u vezi s njihovim utjecajem na mlade korisnike, piše Bug.hr.

Bude li se pravni postupak završio onako kako mnogi pretpostavljaju, a to je sa strožim propisima i kaznama, promijenit će se dosta toga u načinu funkcioniranja današnjih društvenih mreža. Vlasnicima mreža već je sve jasno i, kako su stvari krenule, počet će sa samoregulacijom, kao što je to slučaj s Metom i njezinim Instagramom.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.