Livnjak imenovan za novog gospićko-senjskog biskupa

Mons. Marko Medo bit će treći biskup Gospićko-senjske biskupije od njezina ustanovljenja, objavljeno je na spomendan Blažene Djevice Marije od Krunice u Vatikanu, Zagrebu i Gospiću.

Novi biskup dosad je obnašao službu generalnog vikara Vojnog ordinarijata pa je vijest o imenovanju u sjedištu te personalne biskupije u Zagrebu objavio vojni ordinarij Jure Bogdan, prenosi Livno Online.

Svakodnevno smo svjedoci kako nosimo veliko blago u krhkim posudama, rekao je čestitavši novoimenovanom biskupu.

Onaj koji nas poziva u službu, i često stavlja pred velike zadatke kojih se i plašimo, daje nam i snagu za nositi terete i ne uzmicati pred grabežljivim vucima, nastavio je. Svećenička služba, biskupska služba nije privatno vlasništvo nego Božji dar za služenje Božjem narodu i svim ljudima dobre volje. Na tome putu prate ih krijepe žarke molitve vjerničke zajednice.

Mons. Medo rekao je da dolazi u „Gospićko-senjsku biskupiju širom otvorena srca, spreman zauzimati se za dobrobit i spasenje duše svakoga od vas. Područje naše biskupije stapa u jedno sve prirodne ljepote – more i rijeke, ravnicu i visoke planine. I kao što u nizinama i moru živi svijet gotovo neprimjetno, brda često pokazuju njegovu surovost – skrivaju hladnoću kamena i bijes vukova.“

Mons. Marko Medo rođen je 10. ožujka 1972. u Strupniću, u općini Livno, u Banjolučkoj biskupiji. Osnovnu školu pohađao je u rodnom mjestu. Godine 1987. ušao je u sjemenište franjevaca trećoredaca glagoljaša u Zagrebu. Nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, godinu novicijata proveo je u franjevačkom samostanu u Zadru. Filozofsko-teološki studij završio je 1997. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

Godine 2007. stekao je magisterij iz pastoralne teologije na Institutu Redemptor hominis pri Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu. Za svećenika je zaređen u zagrebačkoj prvostolnici 27. lipnja 1998. Obnašao je razne službe u Provinciji franjevaca trećoredaca glagoljaša. U Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj inkardiniran je 2. studenoga 2015. Generalnim vikarom te personalne biskupije imenovan je 2021. godine. Osim hrvatskog govori talijanski i služi se engleskim i njemačkim jezikom.

(www.jabuka.tv | Foto: Gospićko-senjska biskupija)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.