Jesu li preteške školske torbe uzrok deformacije kralježnice kod djece?

Skolioza, deformacija kralježnice u kojoj ona poprima oblik slova “S” ili “C”, sve češće pogađa djecu školske dobi, izvještava RTV HB.

Roditelji često okrivljuju preteške školske torbe za probleme s leđima kod djece, no stručnjaci ističu kako torbe nisu uzrok, ali mogu pogoršati stanje.

Schroth terapeut Marko Jelić naglasio je važnost pravilnog nošenja torbi.

Osobe sa skoliozom trebale bi nositi što lakše torbe, ravnomjerno raspoređene na oba ramena kako bi se postigao bolji balans. Također, škole bi trebale surađivati s roditeljima kako bi se smanjio teret, odnosno broj knjiga za djecu sa skoliozom, rekao je Jelić za RTV Herceg-Bosne.

Udruga “Naša djeca 2014” provela je istraživanje koje pokazuje da su školske torbe teške i do 20% tjelesne mase djeteta, što predstavlja veliko opterećenje za kralježnicu. Predstavnica udruge Mirjana Laganin izjavila je:

Vagali smo đačke torbe i analizirali podatke, te smo utvrdili da težina torbi znatno prelazi europski standard od maksimalno 10% težine djeteta.

Skolioza se najčešće pojavljuje u adolescenata između 10. i 15. godine života. Iako postoje poznati uzroci skolioze, kao što su neuromuskularne, kongenitalne i degenerativne skolioze, čak 80 % slučajeva nema poznat uzrok. Prevencija je kod skolioze teška zbog nepoznatog uzroka, ali važno je smanjiti faktore koji mogu pogoršati stanje, dodao je Jelić.

Teške torbe, nepravilno nošenje, nepravilno držanje i nedovoljna tjelesna aktivnost doprinose povećanju problema s kralježnicom kod djece, iako sami po sebi nisu izravni uzroci skolioze.

Više pogledajte u prilogu RTV HB:

(www.jabuka.tv)

5 komentara

  • Zar treba biti toliko pametan da spoznamo da su torbe,, preteske za osnovce, mislim da su i 20%od tezine tijela ucenika. Zasto domacu zadacu citati knjigu od tristotinjak stranica, koji Romantizam

    • Neka djeca rade kao nekad,neće imati skoliozu.Sjede pred računalom,voze ih roditelji,ne pješače nikako,hrane se industrijskom hranom,roditelji bašče ne žele raditi,kao nemaju vremena,itd.Radit pješačiti i zdravo se hraniti …

  • Ljudi moji možete pričati šta hoćete ali činjenica je da škole nisu opremljene u skladu sa vremenom. Da je sve normalno imali bi sandučiće i pola torbe bi ostavili u školi. Nemaju klime, kompjutere, projektore, normalni wc, dvorane, menze, svlačionice, knjižnice itd. Na kraju krajeva plaće prosvjete u našoj županiji katastrofa velika.
    Je li deformacija kičme ili mozga ne znam ali zdrav razum mi kaže smo totalno zaostali.
    Imam dite u osnovnoj i vidim kakve sve gluposti uče. Nabiju im samo veliku količinu zadaće i pustog crtanja. To nema nikakve logike jer škola treba imati puno šire i smislenije djelovanje na djecu.

  • Ovo pitanje se postavlja ima 20 godina kad sam ja išao u osnovnu školu i opet se ništa ne radi po tom istom pitanju,to je na roditeljima da stanu u kraj ako im je stalo do njihove djece

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.