Wikipedia “objavila rat” umjetnoj inteligenciji

Skupina urednika, koji pišu i uređuju članke za Wikipediju, objavila je “rat” lošem sadržaju nastalome uz pomoć jezičnih alata na toj internetskoj enciklopediji.

Njihov nedavno pokrenuti WikiProject AI Cleanup kolaboracija je s ciljem čišćenja enciklopedijske građe od objektivno lošeg sadržaja, bez navedenih izvora i upitne korisnosti.

Jezični modeli u pravilu ne stvaraju kvalitetan sadržaj, kakav bismo očekivali na enciklopediji, ne paze na točnost i provjerene izvore, skloni su halucinacijama i pisanju netočnih informacija uz visoku dozu samopouzdanja. Tome nije mjesto na Wikipediji, kažu pokretači ovog projekta, pa navode svoje ciljeve:

  • Identificirati tekstove koje je napisala umjetna inteligencija i provjeriti slijede li pravila Wikipedije. Sve tvrdnje bez izvora, vjerojatno netočne, potrebno je ukloniti;
  • Prepoznavanje slika koje je generirala umjetna inteligencija i osiguravanje njihove odgovarajuće upotrebe;
  • Pratiti rad urednika koji koriste AI, a koji možda ne shvaćaju njegove nedostatke kao alata za pisanje članaka.

No, na stranicama projekta napominje se i da cilj nije uvesti restrikcije ili zabraniti rad umjetne inteligencije na Wikipediji, već samo povećati kvalitetu njezinih uradaka. Ako je rezultat kvalitetan, prihvatljiv i koristan, s navedenim stvarnim i provjerljivim izvorima, ostat će dostupan.

Projekt poziva sve zainteresirane autore i urednike da se priključe njihovoj inicijativi, koja je već istaknula više desetaka korisnika, čiji se doprinos Wikipediji mora revidirati, kao i članaka za koje se sumnja da su nastali uz pomoć AI alata, pa moraju biti pozorno pregledani.

TikTok otpušta stotine zaposlenika, zamijenit će ih umjetna inteligencija

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.