Sve što trebate znati o novom sustavu naplate cestarima u Hrvatskoj

Hrvatska se priprema prijeći na novi sustav naplate cestarina na autocestama.

U prvom redu namjera je smanjiti gužve posebno u ljetnim mjesecima kad traje turistička sezona.

Novi sustav naplate cestarina omogućit će beskontaktnu naplatu cestarina za osobna i teretna vozila, uz plaćanja cestarine prema prijeđenoj udaljenosti. Naplata cestarina provodit će se elektroničkim putem, bez ograničenja u odvijanju prometa odnosno potrebe za zaustavljanjem vozila na početku ili na kraju naplatne dionice.

Sustav će koristiti dvije postojeće i u svijetu provjerene tehnologije – ALPR tehnologiju, koja je usmjerena na naplatu cestarine povremenim korisnicima lakih vozila te prepoznaje registarske pločice vozila i vrši nadzor plaćanja cestarine svih vozila, kao i DSRC tehnologiju putem koje će se vršiti naplata cestarine korisnicima ENC uređaja.

Također će biti kompatibilan s EETS-om (Europskim elektroničkim sustavom naplate cestarine) te nuditi mogućnosti za daljnji fleksibilan razvoj. Važna je vijest za vozače osobnih vozila da će elektronički uređaji koji se već danas koriste u vozilima nastaviti raditi i u novom sustavu.

Mobilna kontrola naplate

Kontrole naplate cestarine obavljat će mobilne jedinice, tj. posebno opremljena vozila koja su u izravnoj komunikaciji s nadzornim centrima te nadzorni centri za praćenje korištenja autocesta i rješavanje spornih transakcija. Mobilne jedinice će se sastojati od 60 vozila HAC-a, devet vozila BINA-Istre i pet vozila Autocesta Zagreb-Macelj. Predviđeno je i postavljanje 208 naplatnih portala te 140 staza za brzu registraciju.

Mogućnost sezonskih poskupljenja i dalje je otvorena, potvrdio je ministar Butković. Pripreme za implementaciju projekta počinju odmah, testiranja će se provoditi do 2026., a tada bismo napokon trebali autocestama prometovati bez naplatnih kućica. Radnici, koji sada rade na tim kućicama, bit će obučeni i prekvalificirani za neke druge pozicije unutar HAC-a. Očekuje se da će novi sustav smanjiti operativne troškove, povećati udobnost putovanja te omogućiti fleksibilnost plaćanja.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.